Het Arsenaalplein
Venlo; vergroening-gemeenschap-historie
Visie: | Het Arsenaalplein van een betegelde en onaantrekkelijke doorstroomlocatie transformeren naar een groene bestemmingslocatie |
Opdrachtgever: | Gemeente Venlo |
Periode: | 2023-2024 |
Eindresultaat: | Q4 2024 gerealiseerd |
Ons project in het nieuws zien?
De opdracht
In opdracht van Gemeente Venlo hebben wij een concept geleverd voor het Arsenaalplein die het plein transformeerd van een betegelde doorstroomlocatie naar een groene bestemmingsplek. Dit project legt de nadruk op vergroening, gemeenschap en historie en wordt gerealiseerd in Q4 2024.
Het Arsenaalplein
De beginsituatie
Groen
Het plein is zo dadelijk voorzien van twee grote bomen en ander passend groen, wat de biodiversiteit en hittestress verbeterd. Daarnaast hebben we banken in het “sociale hart” van het park geplaatst om sociale interactie te bevorderen. Het effect van de vergroening wordt benadrukt door de geleidelijke overgang tussen het steen van het park en het gras. Door het verlagen van het steen op de hoeken komt het groen beter naar voren in het straatbeeld.
Gemeenschap
Het sociaal hart bevindt zich in het midden van het park en stimuleert het gevoel van gemeenschap door interactie te faciliteren. In dit gedeelte van het concept kunnen mensen zitten op banken die dicht bij elkaar geplaatst zijn om spontane interacties te stimuren. Dit gedeelte wordt versterkt door een slingerpad dat zich begeeft door / boven het groen. In ons concept is een slingerpad gecreëerd door te spelen met de hoogte van beton en door het plaatsen van grote springpalen. Kinderen zullen zich snel getrokken voelen tot het slingerpad dat hen leidt richting het sociale hart, waar hun ouders wellicht aan het relaxen zijn en anders kunnen ze zo verder springen richting het centrum of de bioscoop.
Historie
In het sociaal hart van het park kun je zitten met de geschiedenis van het plein. De stolperstein van Julius Obermeyer wordt in ons concept op een opvallende plek gezet middenin het sociaal hart. Het steen van het park wordt doorbroken door een stuk “ouderwetse” bakstenen die de stolperstein van Julius Obermeyer in het licht zet. Door de stolperstein in de aandacht te plaatsen leren bezoekers sneller over de geschiedenis van het Arsenaalplein.
Ontwerpevolutie